Abc

Brut    ▾ Abc    Majad    Šampanjad    Soovitused    Degustatsioon    Galerii    Eesti Šampanjaklubi    E-pood

Šampanjast võib rääkida pea lõpmatult, ent alustuseks on oluline teada kõige olulisemaid fakte.
  • Šampanja on vahuvein, mida valmistatakse šampanjameetodil Prantsusmaal Champagne maakonnas.
  • Champagne maakond on ca 33 000 hektarit suur ning sealsed viinamarjapõllud moodustavad vaid 2% kogu Prantsusmaa viinamarjapõldudest.
  • Kõige esimene šampanjamaja asutati 1729 aastal Nicolas Ruinarti poolt kunagi ammu Julius Caesari käsul rajatud maa-aluste galeriide kasutuselevõtuga šampanjakeldritena. Dom Perignon oli esimene, kes segas kokku erinevaid veine ja võttis kasutusele korgipuust korgi.
  • Kolm peamist viinamarjasorti, millest šampanjat valmistatakse on Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier.
  • Champagne maakonna külad on jagatud sealsete viinamarjapõldude kvaliteedi järgi hierarhiasse, kus 17 küla on kõrgeimal astmel, kandes Grand Cru tiitlit, 44 teisel astmel, kandes Premier Cru (etiketil 1er Cru) tiitlit ja nii allapoole edasi.

Huvitavaid ja olulisi fakte šampanja kohta on veel ja veel. Kui sul on huvi kõigest sellest rohkem teada saada ning lisada teooriale maitsmise praktika, võta meiega ühendust ja viime läbi meeleoluka ja hariva degustatsioon-koolituse.